top of page

Eos hemma i första kvalmatchen


Det blir Eos från Lund som gästar Rinkeby i den första kvalmatchen. Detta efter en lång grundserie och vad som måste betecknas som kaosartad schemaläggning av matcherna i kvalet. Nu väntar sex tuffa matcher varav fyra derbyn för Akropol innan det avgörs vilka två lag som får fortsätta i Basketligan Dam – och vilka som får lämna.

Eos och Akropol vann varsin hemmamatch mot varandra under grundserien, och det kommer med all säkerhet att bli en tuff och jämn match även nu på lördag. Akropols coach Jonny Ishak tror på seger:

– Vi har haft en bra avslutning på träningsveckan, där både Hope och Berivan är tillbaka efter skadekänningar. Under veckan har vi pratat mycket om senaste matchen mot Solna, som var ett rejält bottennapp och en ordentlig väckarklocka trots att den var betydelselös. Vi är överens om att vi måste vara bättre förberedda från start, så att vi inte tvingas hämta upp stora underlägen. Och att vi måste visa upp en bättre attityd, och därmed också visa respekt för hemmapubliken som stöttar oss i med- och motgång.

– Nu börjar det riktiga allvaret, med ett tajt spelschemat med många matcher på kort tid. På lördag mot Eos måste vi främst få stopp på motståndarnas skytte; kommer det igång så är de tuffa att möta. Vi måste också våga attackera deras aggressiva försvar, utnyttja vår styrka under korgen och använda vår oslagbara rutin på plan. Det kommer bli en tuff match, men vi tror på oss själva. Jag tror ärligt talat att vi har en bra chans att vinna den här matchen.

Så till schemaläggningen av kvalets matcher. Akropols ordförande Jimmy Larsson-Hagberg är minst sagt förvånad över Svenska Basketbollförbundets hantering.

– Ambitionen med att tidigarelägga kvalet var god, det var och är vi fortfarande för. Men det finns minst sagt förbättringspotential från förbundets sida för hur man hanterat matchläggningen och kommunikationen med oss. Om man på någon enstaka dag ska boka en hel kvalserie med allt vad det innebär ställs krav på flexibilitet både från oss klubbar, men också från förbundet. Istället för att fullt kunna förbereda oss för matchserien som väntar, har vi fått lägga onödig energi på att försöka få gehör för att första matchen ska spelas med rättvisa villkor, utan att få gehör överhuvudtaget. I vårt fall tvingas nu en av våra tongivande spelare avstå sin mormors begravning för att spela matchen, trots att det inte hade behövts. Vi har från och med samma dag som matchtiden skickades ut föreslagit både en annan tid samma dag, och en alternativ speldag som hade funkat. Detta har man konsekvent sagt nej till utan att kunna presentera en förklaring till varför.

– Förbundet ställer höga krav på oss föreningar, och det är bra. Det måste förpliktiga att spela i landets högsta serie. Men det måste också finnas en ömsesidig respekt tillbaka

Senaste nytt
Fler nyheter
Follow Us
  • Facebook Classic
  • Twitter Classic
  • Google Classic
bottom of page